Zwierzęta

Niedźwiedź

 kategoria: Atlasy biblijne   dział: Zwierzęta


Nazwa łacińska:  Ursus arctos
Występuje w Biblii - 11 razy
Gdzie występuje w Biblii - 1Sm 17:34-37; 2Sm 17:8; 2Krl 2:24; Prz 17:12; 28:15; Iz 11:7; 59:11; Lm 3:10; Dn 7:5; Oz 13:8; Am 5:19

Charakterystyka

Niedźwiedź brunatny uchodzi za najpotężniejszego drapieżnika lądowego. Ten potężny mieszkaniec trudno dostępnych nizinnych i górskich lasów na terenie niemal całej kuli ziemskiej osiąga wagę do 450 kg i długość ciała do około 2,9 m.
Niedźwiedź brunatny jest zwierzęciem wszystkożernym. Odżywia się jagodami, grzybami, wszelkimi owocami, cebulkami i pędami roślin. Zjada również owady, łowi ryby, poluje na mniejsze i większe ssaki, a także nie gardzi padliną. Gdy są bardzo wygłodniałe, mogą porywać ze stad jagnięta. Dawid w Biblii musiał bronić przed nimi swoje stada. Biblia wspomina też o niedźwiedziach, które zaatakowały tłum naśmiewający się z proroka Elizeusza.
Zimę spędza w zacisznym miejscu zwanym gawrą, w wykrotach i jamach, pod stosami gałęzi, zapadając w sen.
Zwierze wg. Biblii nieczyste, nie nadający się do spożycia.

Portal Biblijny.org - serwis o Bogu i Słowie Bożym. Twórcy serwisu: Masmika & Gani - O portalu - Kontakt
Ta strona używa plików cookies (niezbędnych do prawidłowego działania). (więcej informacji)